Oświadczenie zarządu CKM Włókniarz SA

wazne_mizgalski

Zarząd CKM Włókniarz S.A. pragnie zdementować informacje na temat drużyny Dospel CKM Włókniarz Częstochowa, jakie opublikował na swoim blogu „Bez Hamulców” we wpisach „Pytanie o pieniądze” (tekst oryginalny oraz tekst poprawiony) oraz „W obronie komisarzy” (P.S.3), redaktor „Przeglądu Sportowego” Dariusz Ostafiński.

Zarząd CKM Włókniarz S.A. nie udziela informacji związanych z kontraktami zawodników Dospel CKM Włókniarz S.A. oraz ich realizacją. Zapisy te objęte są tajemnicą handlową, a wszystkie strony zawartych umów obowiązuje klauzula poufności. Niedotrzymanie klauzuli poufności skutkuje postępowaniem dyscyplinarnym oraz wysokimi karami finansowymi.

Dospel CKM Włókniarz Częstochowa nigdy, zarówno w sezonie 2012, jak i 2013 nie otrzymał od jakiegokolwiek zawodnika ultimatum w postaci udziału w zawodach żużlowych pod warunkiem uregulowania zobowiązań finansowych. Odmowa startu w zawodach żużlowych w barwach Dospel CKM Włókniarz Częstochowa wiąże się z poważnymi konsekwencjami dyscyplinarnymi, z odsunięciem od składu drużyny włącznie.

Powodem nieobecności Emila Sayfutdinova podczas meczu Dospel CKM Włókniarz Częstochowa vs FOGO Unia Leszno były problemy zdrowotne ojca zawodnika, Damira Sayfutdinova. Zarząd CKM Włókniarz S.A. w całej rozciągłości popiera decyzję Emila Sayfitdinova o pozostaniu u boku chorego ojca i oferuje swoje pełne wsparcie oraz pomoc w tej trudnej sytuacji osobistej, w jakiej znalazł się nasz zawodnik.

Powodem nieobecności Michaela Jepsena Jensena był prawdopodobnie błąd menadżera reprezentacji Danii U-21, który nie dopełnił formalności związanych ze zwolnieniem zawodnika na pojedynek Enea Ekstraligi Żużlowej. Zarząd CKM Włókniarz S.A. wspólnie z Liglad Racing analizują zaistniałą sytuację. W najbliższym czasie CKM Włókniarz S.A. zwróci się z oficjalną prośbą do DMU (duńska federacja) o wyjaśnienia w tej sprawie. Jeśli podejrzenia o błędzie po stronie duńskiej się potwierdzą, klub nie wyklucza złożenia skargi do FIM. Podobne sytuacje nie mogą bowiem mieć miejsca w przyszłości. Sam zawodnik bardzo przeżył całą sytuację i ubolewa nad tym, iż nie mógł pomóc swojemu klubowi w meczu z FOGO Unią Leszno.

Nieprawdziwe są także informacje o „poważnej instytucji państwowej” przyglądającej się CKM Włókniarz S.A., o „finansowych problemach klubu” oraz traktowaniu prezesa klubu „jak śmiecia” przez właściciela klubu.
Rozpowszechniane na łamach bloga „Bez Hamulców” przez redaktora Ostafińskiego niesprawdzonych informacji szkodzi spółce CKM Włókniarz S.A., godzi w jej wizerunek i ma zły wpływ na atmosferę wokół klubu.

W związku z powyższym zarząd CKM Włókniarz S.A. będzie domagał się od redaktora Ostafińskiego sprostowania nieprawdziwych i niepotwierdzonych informacji zarówno na łamach bloga „Bez Hamulców”, jak i „Przeglądu Sportowego”. Brak zamieszczenia sprostowania będzie skutkował wystąpieniem przez zarząd CKM Włókniarz S.A. na drogę sądową.

Zarząd CKM Włókniarz S.A. Częstochowa